Bijengif
Sommige mensen vinden bijen eng. Juist omdat ze kunnen steken en dit doet pijn. Wanneer je door een bij gestoken wordt spuit de bij een klein beetje bijengif in je lichaam. Wat echter haast niemand weet is dat dit bijengif sterk medicinaal is. Het gebruik van bijengif in de geneeskunde kent al een lange traditie. In Nederland is er helaas nog maar weinig over bekend, maar uit archeologische vondsten weten we dat onze verre voorvaderen al gebruik maakten van bijengif voor het behandelen van (chronische) pijnen. Steeds meer toepassingen worden nu door wetenschappelijk onderzoek naar de inhoudsstoffen van bijengif bevestigd.
Winning
Bijengif wordt gewonnen door bijen over onder stroom staande koperen draden te laten lopen. De bijen krijgen een vervelend stroomschokje waardoor ze gaan steken. Doordat er onder de draden een opvangbak is, komt het bijengif hierin terecht. Het bijengif wordt vervolgens gedroogd en vermalen tot poeder. Het poeder kan verder worden verwerkt voor de bereiding van medicinale en cosmetische producten.
​
Het winnen van bijengif wordt ook wel bijenmelken genoemd. De bijen gaan tijdens het melken niet dood. Ook kunnen de bijen het bijengif binnen twee weken zelf opnieuw weer aanmaken (voorwaarde is wel dat de bijen over genoeg honing, pollen en bijenbrood beschikken om van te eten). Er is zelfs gebleken dat bijenvolken waarbij gif wordt gewonnen meer honing maken. Wanneer een bij een mens steekt gaat deze wel dood. Dit heeft er mee te maken dat haar steekorgaan in onze huid blijft steken en de bij zo dodelijk verwond wordt.
Inhoudsstoffen
Melitine 60%
Phospholipase 10-12%
​
Adalopin 1%
​
Verder bevinden zich in bijengif kleine hoeveelheden histamine en hyaluronidase.
Eigenschappen
-
verbetert de bloedviscositeit (stroperigheid van het bloed) en bevordert zo de doorbloeding,
-
bevordert de aanmaak van cortisol en is daardoor ontstekingsremmend,
-
remt de aanmaak van prostaglandine en is hierdoor pijnstillend,
-
verbetert de celstofwisseling,
-
heeft een antitumorale werking,
-
antiviraal,
-
antibacterieel.
Bereidingen
-
Er zijn verschillende mogelijkheden/ bereidingen om bijengif toe te passen:
-
natuurlijke steek (eventueel gecombineerd met accupunctuurpunten),
-
microsteek (alleen met de angel met hieraan de gifblaas, eventueel ook nog gecombineerd met accupunctuurpunten),
-
bijengifzalf of crème,
-
bijengif opgelost in honing,
-
verwerkt in tabletten of capsules,
-
injectie met bijengifoplossing,
-
homeopathische middelen.
Toepassingen
Een therapie met bijengif (meestal door bijensteken, maar kan eventueel ook uitgevoerd worden door het injecteren van bijengifoplossingen) kan het voortschreidingsproces van ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose), MS (Multiple Sclerose) en Parkinson afremmen. Klinische studies tonen echter aan dat bijengif niet altijd bij degeneratieve ziektes even werkzaam is, maar in zeker 50 procent van de gevallen is therapie met bijengif wel zeer succesvol. Bijensteektherapie is ook succesvol gebleken bij allerlei soorten pijn, bijvoorbeeld gewrichtspijnen of lage rugpijn. Daarnaast is bijensteektherapie geschikt voor de behandeling van fibromen, alle soorten huidkanker, spataderen en littekens. Uit ervaring is echter gebleken dat bijensteektherapie beter aan slaat wanneer ook andere bijenproducten worden gebruikt. Ook honingmassage is een goede begeleider, want de combinatie van honingmassage en bijensteektherapie levert doorgaans nog betere resultaten op!
​
Bijengif kan verwerkt worden in een zalf. Bijengifzalven kunnen worden ingezet bij reuma, RSI (Repetitive Strain Injury), tenniselleboog, whiplash en (chronische) pijn. Bijengif kan ook in cosmetica worden verwerkt en geldt hier als sterk werkend anti-aging middel.
​
(Op dit moment leveren wij op regelmatige basis bijen voor MS (Multiple Sclerose). Door de gebruiker van bijen(gif) word aangegeven dat de symptomen lijken te verminderen, het proces lijkt te vertragen en dat hij meer energie heeft. Er is / lijkt wel een duidelijk verschil te zitten in het gebruik van gif van verschillende rassen. Het gif van het Carnica volkje dat we gebruiken geeft het beste resultaat. Let op het gebruik van bijengif is geen vervanging van de reguliere behandeling!!)
Waarschuwing
De informatie op deze website is ter informatieve doeleinden. Wil je zelf met bijengif aan de slag gaan, dan adviseren wij contact op te nemen met een apitherapeut om de mogelijkheden te bespreken.
​
Let op: Bijengif mag niet gebruikt worden bij een acute ontsteking die gepaard gaat met roodheid, zwelling en warmte. Ook kan bijengif natuurlijk niet gebruikt worden bij een allergie voor bijengif. Ook is het gebruik van bijengif niet zonder risico’s.